KOMA AZAD

Koma Azad'ın ilk tohumları 1987 yılında, Mardin'in Derik ilçesinde amatör çalışmalar yürüten 'Grup Özgür' tarafından ekildi. Çekirdek işlevi yürüten topluluk, kedisini ilk olarak Kürt otantik müziğinin ustalarından yaptığı alıntılarla ifade etmeye çalıştı. Bu dönemde Şivan Perwer, Mihemed Şêxo, Eyşe Şan gibi sanatçıların eserlerinden yapılan alıntılar 'Grup Özgür'ün halkla buluşmasında önemli bir rol aldı. Daha çok düğün ve sünnet gecelerinde ve önemli günlerde sahne alan 'Grup Özgür', müzik alanında kendi özgünlüğünü de elde etmeye başladı. Artık salt hazır olarak aldığı otantik parçaları okumak yerine, kendi ürünleriyle de halkla buluşmaya başladı.

Giderek kendi öz dinamiklerine dayanmaya başlayan 'Grup Özgür', artık kendi kabına sığmayarak, Derik dışına da taştı. Mardin, Diyarbakır, Urfa... ve diğer bir çok ilde 'Grup Özgür'ün ismi dillerde telafuz edildi. Bu aynı zamanda grubun kendi sınırlarının dışına taşarak, göç edeceğinin de sinyallerini veriyordu.

Grup Özgür, bir göçer gibi, Kürtlerin zorla yerinden edildiği bölgelerde kendisini bulduğunda, takvimler 1990 yılını gösteriyordu. İlk durakları ise, Yaşar Kemal'e, Yılmaz Güney'e kucak açan Çukurova oldu. Ve 'Grup Özgür' Çukurova'da gerçek kişiliğine varmak üzereyken, kimliğinde yaptığı önemli değişimle artık 'KOMA AZAD' diye anılmaya başlandı.

'Koma Azad', 1991 yılından itibaren çalışmalarını Yukarı Mezopotamya Kültür Merkezi'ne; 1993 yılında Diyarbakır'da Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM)'nin açılmasıyla Diyarbakır'a ve 1995 yılında buranın malum nedenlerle kapatılmsayıla da İstanbul'a taşıdı.

Koma Azad'ın ilk meyvesi ise, 1994 yılında 'Şemal' adıyla yaptığı kaset çalışması oldu. Kürt kültürü üzerindeki bilinen baskılar nedeniyle bu kaset Avrupa'da çıktı; alıcısıyla buluştuktan kısa bir süre sonra Kültür Bakanlığı'nda alınan izinle kaset Türkiye ve Kürdistan'daki dinleyicisiyle de buluştu. Koma Azad'ın ikinci kaseti ise, doğum sancısı aşamasında ve yakın bir zamanda dinleyiciyle buluşacak...

Müzik alanında çeşitli faaliyetler yürütmeye çalışan ve on yılı aşkındır bu kimlikle insanların kalbinde yer edinen 'Koma Azad' şimdi de yurt içine sığmayarak dışarı taşıyor... Onu sınırların dışına iten, artık baskı unsurları değil, Kürt halk müziğini kendince yorumlayışı, bunun kitlelerle buluşturulması ve kendi özgünlüğünde bir gerçekliği yakalamasıdır.

Grubun sürekli olarak göç etmesinden dolayı, elemanlarıda değişkenlik göstermiştir. Grup şu an beş müzisyenden oluşuyor.

Zelal Gökçe: Solo, Vokal
Abdullah Karakaş: Bağlama, Ud
Rauf Bozkurt: Piano, Solo, Vokal
Yılmaz Dünen(Farqin) : Solo, Vokal
Ahmet Ata Birer: Askı Davul, Koltuk Davulu, Bendir, Vokal

GRUP DIŞINDAN BİZLERE DESTEK SUNANLAR:

TURHAN YAPIŞTIRAN: Grubun ilk kurucularındandır. 1987-95 yılları arasında grupla birlikte çalıştı. Halen çalışmlarını Koma Amed de devam etmektedir.
OZAN BAWER: Grubun kuruluşunda yer aldı. 1987-94 yılları arası çalışmları sürdürdü. Şuan almanya da ozan olarak sanatsal çalışmalarına devam etmektedir.
ŞİLAN: 1991 ve 1995 yılları arası grupla birlikte çalışmalara katılmıştır. Halen sanatsal çalışmalarını adana da sürdürmektedir
MEMO: 1993-95 yılları arası grupta yer almıştır. Koma azad sonrası Koma amed ve koma çarnewa da yer almıştır. Halen çalışmalarını almanyada sürdürmektedir.
MEHMET YAPIŞTIRAN: 1996-98 yılları arası grupta yer almış ve zorunlu olarak 1998 yılında gruptan ayrılarak almanya ya gitmiş ve şu anda Koma Berxwedan da sanat çalışmalarını sürdürmektedir.
NEWROZ: 1997-98 yılları arası Koma Azad grubu içerisinde yer almıştır. Şu an çalışmalarını yurt dışında sürdürmektedir.
MÜBİN DÜNEN: 1997-98 yılları arsında koma azad ile birlikte çalışmıştır. Şuan koma amed de çalışmalarını sürdürmektedir.
FARUK BUCAK: 1997-98 yılları arasında koma azad içerisinde yer almış daha sonra koma amed içreisinde çalışmlarını devam ettirmiş şuan ise sanat çalışmalarına urfa da devam etmektedir.
ALATTİN AYKOÇ: 1997-99 yılları arasında grupta yer almıştır. Halen çalışmalarını MKM Müzik biriminde devam ettirmektedir.
SIDIK SEZGİN: MKM Müzik biriminde çalışmalarını sürdüren Sıddık Sezgin aynı zamanda da koma azad a dışarıdan çalışmalarına destek veriyor.
İsimleri geçen bu arkadaşların Koma azada vermiş oldukları destekten dolayı teşekkürlerimizi sunarız.....Koma Azad...

ŞEMAL
A
1-ŞERÊ AZADİ
Gotin û Muzîk: Nenas
2-ŞEMAL
Gotin û Muzîk: Nenas
3-KEMBER ZÊR
Gotin û muzîk: Gelerî
Herêm: Farqîn
Berhevkar:K. Azad
4-ŞOX Û ŞENG
Helbest: Cegerxwîn
Muzîk: N. Dora
5-RINDA MIN
Helbest: Girê Dersilê
Muzik: K. Azad
6-LO REZO
Gotin û Muzîk: Gelerî
Herêm: Farqîn
Berhevkar:K. Azad


B
1-ALA SERXWEBÛN
Helbest: Girê Dersilê
Muzîk: K. Azad
2-DAYÊ
Gotin û Muzîk: Nenas
Helbest: Adar Jiyan
3-NEWROZ
Helbest: Mele Ehmed
Muzîk: Hemdem
4-SERHILDAN
Gotin û Muzîk: K. Azad
5-BESE
Gotin û Muzîk: Bahoz
6-DELAL
Gotin û Muzîk: Nenas

ENDAMÊN KOMÊ

FARQÎN:Solo, Vokal
BAWER: Solo, Vokal
ŞÎLAN: Solo, Vokal
TURHAN: Tembûr, Lavta, Vokal
MEHMET: Ney, Çoğur, Solo, Vokal
YEKBÛN: Vokal (Endama Koma Çiya)

XEBATKARÊN KASET Ê

KOMPÎTÛR SAZKIRIN, AKUSTÎK-KLASÎK GÎTAR: MERDAN
KEMAN Û VÎOLA: ADNAN KARADUMAN Û KOMA WÎ
MEY, ZIRNE, DEF: DENİZ SELMAN
LAVTA: FIRAT BAŞKALE
BENDÎR: MURTAZA
BILÛR,: MURAT TORAMAN SOLO ÇOĞUR: BAHADIR SAĞBAŞ
STUDYO : SİSTEM
TONMAİSTER : BAHADIR SAĞBAŞ
ARANJE : MERDAN
BIRÊVEBIRIN : GANİ NAR Û MERDAN
WENÊYA BERG Ê: BÊGERD OSMAN

BIHUŞTA MIN
A
1-bihuşta min
gotin u muzik:mustafa gazi
2-xerîb im
gotin u muzik:mustafa gazi
3-hejîra çiya
gotin u muzik:gelêrî
herêm:botan
berhevkar:ozan sosin
4-nav dara
gotin u muzik:gelêrî
herêm:farqîn
berhevkar:yilmaz dünen
5-dara jîne
gotin u muzik:şefik
6-lê lê heyran
gotin u muzik:gelêrî
herêm:farqîn
berhevkar:yilmaz dünen
çavkanî:xalê hecî xetib

B
1-êdî bese
gotin u muzik:mamoste sedran
2-lawiko
gotin u muzik:merwan-candaş-silêman
3-kes nema
gotin u muzik:mamoste emer
4-yar merhaba
gotin u muzik:gelêrî
herêm:farqîn
berhevkar:yilmaz dünen
çavkanî:xalê hecî xetib
5-ax lê diley
gotin u muzik:karwan osman
6-hinda bû
muzik:abdullah karakaş
gotin:yilmaz dünen


XEBATKARÊN KASET Ê

Produksiyon: Nçm Aranje-Kargerî: Bülent Yıldırım-Ahmet Tabar Baterî: Bülent Ay Perkusyon:İzzet Kızıl Erbane: Çiya-Hikmet Kerbord: Barış Bas Gitar: İsmail Soyberk Klasik Gitar: Erdem Sökmen Akustik-Elektro Gitar: Beco Flüt: Okan Kovancı Koma Temburan: Cem, Heci, Bülent Tembura Solo: Cem Mey- Zirne-Balaban: Ertan Tekin Bilûr: Osman Aktaş Ney: Eyyüp Kamış Kemane: Fatih Gürgün Kemençeya Klasik: Hasan Esen Koma Kemanan: Şen Yaylar Akordeon: Muammer Ketencoğlu Studio: Sound Tonmaister: Nail Yurtsever, Ahmet Tabar Editing-Mastering: Emrah Aydoğdu Studio sound Vokal: Rûken, Selda, Gülbahar, Mervan, Genim, Turan, Mübin Fotoğraf: NÇM Beşa Fotografan Ber û Grafik: A.Rahman Çelik Çap Meya